Efterrätter till midsommar!
På midsommar brukar man nästan alltid ha efterrätter! Så här kommer det några förslag på smarriga ocg fräscha efterätter som man även kan göra till någons födelsedag eller vid annat tillfälle! ;)
Citronkladdkaka:
150g smör
2st små eller 1 stor citron
2 ägg
2,5dl socker
1tsk vaniljsocker
1,5dl vetemjöl
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C och smält smöret.
2. Riv det yttersta skalet av citronen och pressa sedan saften ur den.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Tillsätt sedan smöret och mjölet.
5. Häll i formen och grädda i cirka 35min men ha koll för ibland kan det gå snabbt!
6. När kakan svalnat kan du pudra lite florsocker och sedan avnjuta med kanske lite glass eller grädde till!
Pannacotta:
200g mjölkchoklad eller vitchoklad (välj själv) men lämna 1-2 rader för annars kan det bli för stark smak!
1¼dl gelesocker
5dl grädde
Gör så här:
1. Häll grädden i en kastrull och värm tills det sjuder.
2. Bryt chokladen till bitar och lägg i grädden.
3. När choklade smält tillsätter du sockret och låter detta sjuda i ca. 3min samtidigt som du rör om hela tiden!
4. Häll smeten i glas och ställ in i kyl eller frys tills det stelnat.
5. Gör en bärsås genom att mosa olika bär eller så har du bara bär eller då båda? Sedan lägger du detta på toppen av pannacottan och servera!
Ananaspaj:
Pajdegen:
150g smör
1dl socker
3dl mjöl
1tsk bakpulver
Fyllning:
1 ägg
2dl lätt creme fraiche
1dl socker
1tsk vaniljsocker
250g krossad ananas
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen och tryck ut i en ungsfastform. Nagga botten och ställ i ugnen tills pajskalet är gyllenbrunt vilket är cirka 10-15min.
3. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och häll i pajskalet och grädda i cirka 10min eller tills det har blivit fast.
4. Låt pajen svalna lite och servera sedan med glass eller vaniljvisp!
Annars så tycker jag att en väldigt enkel, billig och supergod efterrätt till midsommar är färska jordgubbar med grädde, glass eller vaniljvisp till!
Snart kommer det även upp recpet på olika marinader till midsommargrillningen! ;)
//Stina!
Annanaspajen är supergod (har samma recept).
Tips till pannacottan, eller bären ovanpå. Om man purerar hallon och häller ner lite vitt vin (alkoholfritt) och sen använder en finmaskig sil och tar bort kärnorna (man måste röra om med en sked i silen) så blir det ett jättebra resultat :)
till ananaspajen så kan man byta ut ananasen mot hallon och göra hallonpaj efter samma recept. Det blir också jättebra :)
Det var jag på båda/Blomman