Piteå-Tidningen!
2013-02-22 | 17:17:55 |
Kategori: Allmänt |
1 kommentarer
Höjdpunkten denna dag var artiklen om mig och min blogg i Piteå-Tidningen! Jag har varit så spänd på att se hur det blev eftersom jag inte visste vad hon skrev i sina anteckningar eller hur bilderna såg ut, men jag är jättenöjd och det blev definitivt bättre än jag förväntat mig! Det var väldigt kul och ett minne för livet! Receptet på maträtten som var med i tidningen kommer att komma upp på bloggen inom en snar framtid! ;D
Läs gärna artikeln här: Blogg om billig mat blev Stinas projekt
Foto: Elin Wiklund, Piteå-Tidningen.
//Stina!
Brownie in a cup!
2013-02-09 | 21:04:00 |
Kategori: Allmänt |
1 kommentarer
Det här är det smartaste receptet jag hittat. Det passar både som efterrätt på en middag men även som en snabb mysgotta. ;D Om du är sugen på något gott och vill ha det snabbt så är detta receptet för dig! Den går supersnabbt att göra och är jättegod. Det är precis som det heter en brownie i en kopp! ;)
Brownie in a cup:
¼dl socker
¼dl mjöl
2msk kakao
En nypa salt
2msk olivolja
3msk vatten
Gör så här:
1. Välj de koppar du vill ha browniesarna i.
2. Sätt alla ingredienserna i koppen och rör om till en slät smet. Det här receptet räcker endast till en kopp och det är lättast om man gör det en åt gången istället för att försöka hälla lika mycket smet i alla kopparna.
3. Sätt koppen i mikron och värm i 1minut och 45 sekunder. Var försiktig när du tar ut dem ur mikron eftersom koppen kan vara väldigt varm!
Såhär ser de ut när man tar ut dem ur mikron. Jag värmer en kopp i taget för att de ska bli jämnt gräddade.
4. Låt svalna en stund. Servera gärna med någon valfri glass eller grädde eftersom det blir en ganska stark chokladsmak!
Servera och njut av din brownie in a cup! ;)
//Stina!
Hallonbakelse!
2013-02-09 | 16:29:41 |
Kategori: Allmänt |
0 kommentarer
Eftersom jag aldrig vet om fika och tårtor kommer räcka när jag fyller år så gjorde jag även dessa hallonbakelser som är relativt enkla men framför allt suupergoda!! ;D
Hallonbakelse:
Botten:
225g smör
30st digistivekex
Fyllning:
3 askar (á 300g) philapelphiaost
2½dl creme fraiche
Skal och saft av 1 citron
1dl koncentrerad apelsinjuice (oblandad)
3dl strösocker
1½msk vaniljsocker
3msk maizena majsstärkelse
10st ägg
Topping:
1-2liter hallon
10st gelatinblad
8dl blandad citronsaft
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°C.
2. Smält smöret och låt det svalna. Krossa kexen och blanda med smöret. Knåda tills du fått en smulig deg. Tryck ut degen i en pappersklädd långpanna (cirka 30x40cm stor).
3. Vispa philapelphiaost, creme fraiche, citronskal-och saft, apelsinjuice, socker, maizena och vaniljsocker. Tillsätt äggen ett i taget, vispa smeten slät och häll i långpannan på digistivebotten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45-50minuter. Kakan är fortfarande mjuk, men stelnar efter några timmar när den svalnat.
5. Lägg hallonen på kakan och ställ kallt, gärna i frysen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter och krama därefter ut vattnet. Blanda till saften, den ska gärna vara stark.
6. Smält gelatinet i lite av saften på svag värme i kastrull. Tag av från värmen och häll i resten av saften. Rör om och låt svalna, men rör om då och då. Häll geléet över kakan och hallonen. Låt svalna tills under några timmar tills geléet stelnat.
7. Skär upp i rutor och servera! Hoppas det smakar! ;)
//Stina!
Tårtglasyrer!
2013-02-09 | 16:12:04 |
Kategori: Allmänt |
0 kommentarer
Ja, då har vi kommit till den sista delen av tårttemat, nämligen glasyren! ;) Jag gjorde ju då även två glasyrer till dessa tårtor den ena såg bra ut och smakade underbart och den andra smakade väldigt bra, men den nästan "rann" av tårtan så lite fastare skulle jag ha viljat ha den. Samtidigt är det ju smakerna som räknas och båda tårtorna smakade suupergott, så jag är ändå nöjd!! ;D
Glasyr till min tårta:
Chokladglasyr:
300g rumsvarmt smör
5dl florsocker
1dl kakao
200g mörk choklad
1dl grädde
1 vanilgstång
Gör så här:
1. Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
2. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills krämen är jämn.
3. Blanda i den smälta chokladen.
4. Skär ett snitt i vaniljstången, skrapa ur fröna och tillsätt i grädden.
5. Tillsätt den ovispade grädden med vaniljfrön i glasyren och vispa tills den är slät och glansig.
6. Smeta på glasyren på tårtan och dekorera med valfria dekorationer. Själv dekorerade jag med hallon och stjärnfrukt eftersom resten av tårtan blir ganska söt.
Jag tyckte att det blev mycket glasyr kvar när jag var klar, så om ni gör min tårta med tre bottnar räcker det nog om ni gör en halv sats av denna glasyr.
Glasyr till Joachims tårta:
Vaniljglasyr:
80g mjukt smör
300g cream cheese eller philadelphiaost
400-500g florsocker
1tsk vaniljextrakt, vaniljsocker eller äkta vaniljpulver
Gör så här:
1. Vispa smör och cream cheese och smör mjukt i en skål.
2. Tillsätt florsocker och vanilj och vispa tills smeten är jämn.
3. Smeta glasyren på tårtan, men enligt mig blev den alldeles för lös fast väldigt god. Ni kanske lyckas bättre än mig ;)
4. Hallonen i denna tårta gav en liten syra som gjorde att jag dekorerade med chokladbokstäver, hjärtströssel och cocktailbär, men cocktailbären kan ni utesluta för de var verkligen inte goda! ;P
Ni kan som se lite hur glasyren ligger på fatet! ;)
Hoppas detta är något ni provar, kanske med egna kombinationer och smaker, men lycka till! :D
//Stina!
Tårtfyllningar!
2013-02-09 | 15:49:32 |
Kategori: Allmänt |
0 kommentarer
Till de två tårtorna jag gjorde så gjorde jag sammanlagt fyra olika fyllningar också! Till min tårta blev det två olika chokladfyllningar och till Joachims tårta blev det en hallonfyllning och centerfluff, men recepten kommer här i alla fall! ;)
Fyllning till min tårta:
Dumlefluff:
90g dumle
1½dl grädde
Gör så här:
1. Värm grädden i en kastrull men var väldigt noga med att det inte får börja koka.
2. Lägg ned dumlekolora i grädden, några åt gången och rör tills de smält.
3. Häll upp blandningen i en skål och låt stå över natten i kylen.
4. När den har stått över natten i kylen och är genomkall. Vispas den till ett härligt fluff.
Detta räcker till ett lager på tårtan.
OBS! Var väldigt noga med att det ska stå över natten, för vispar du det när blandningen inte gjort det så blir det inget fluff utan en lös smet med smörklumpar.
Kondenserad mjölk (kolasås):
En burk med sötad kondenserad mjölk
Kastrull
Vatten
Gör så här:
1. Häll vatten i kastrullen och lägg i den oöppnade burken.
2. Låt koka i cirka två timmar.
3. Låt svalna och öppna burken, där hittar du en kolasås.
Kondenserad mjölk är en dessertmjölk som oftast används till att göra glass, kolasås eller som mjölk i kaffe. När man kokar burken i vatten karameliseras sockret i mjölken och det är därför man får en kolasås av detta.
Fyllning till Joachims tårta:
Hallonmousse:
300g cream cheese eller philadelphiaost
3dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1tsk vaniljsocker eller äkta vaniljpulver
2dl florsocker
Cirka 5-6dl avrunna hallon eller andra bär
Gör så här:
1. Vispa grädden och bakpulvret hårt i en skål (det går att vispa hårdare med pyttelite bakpulver utan att det blir smör).
2. Blanda ihop cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en annan skål.
3. Blanda ihop de båda blandningarna och vispa på låg hastighet tills allt är blandat och fluffigt.
4. Smak sätt med hallonen sist. Blir blandningen lite lös kan du ställa in den i kylen en stund.
Centerfluff:
90g center
1½dl grädde
Gör så här:
1. Precis som med dumlefluff, så ska grädden värmas i kastrull men ej så att den kokar.
2. Lägg i några center åt gången och rör tills alla smält.
3. Häll upp i en skål och låt stå över natten till den svalnat helt.
4. Vispa tills den är fluffig och fyll tårtan.
//Stina!
Chokladtårtbotten!
2013-02-09 | 15:06:15 |
Kategori: Allmänt |
1 kommentarer
Hejhej! Eftersom jag fyllde år nu i januari så kommer det lite tårtrecept och andra fikarecept nu. Detta är receptet på en tårtbotten med chokladsmak. Det var första gången jag gjorde den och den blev sådär saftig som jag vill att tårtbottnar ska vara, sedan med en underbar chokladsmak förstås! ;)
Det här receptet är för en botten, men jag frös denna botten och delade den i två så att receptet ger två bottnar kan man säga!
Chokladtårtbotten:
1½dl mjöl
1¾dl socker
½dl kakao
½tsk bakpulver
1tsk bikarbonat
1 litet ägg
1dl filmjölk
½dl rapsolja
½msk vaniljextrakt, vaniljsocker eller äkta vaniljsocker
½dl starkt kaffe
Gör så här:
1. Värm ugnen till 175°C.
2. Smörj och bröa en 20cm bakform eller en 15cm (ju mindre bakform desto högre och mindre botten får man).
3. Sikta ned mjöl, bikarbonat, kakao och bakpulver i en stor skål.
4. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser och vispa ett par minuter till en jämn smet.
5. Häll smeten i den smorda formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35minuter.
6. Ta ut formen och låt svalna 15minuter innan du stjälper upp den på ett galler. Vill du ha tunnare botten, som jag, kan du lägga botten i frysen i minst en timme eller längre sedan delar du den på mitten med en brödkniv.
7. Detta upprepar du beroende på hur många bottnar du vill ha. Jag gjorde tre bottnar, som jag delade på mitten så i slutändan fick jag sex bottnar och två tårtor.
PS. Om du gräddar mer än en botten åt gången, glöm inte att rotera bottnarna efter 20minuter så att de gräddas jämt.
OBS! Lånad bild men dessa chokladbottnar blir verkligen goda så prova dessa nästa gång det är tårtdags! ;)
//Stina!
Bloglovin!
2013-02-09 | 14:35:28 |
Kategori: Allmänt |
0 kommentarer
Följ mig gärna via bloglovin' också! Tryck bara på knappen till höger! :)
http://www.bloglovin.com/
<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3800160/?claim=tu4sg3shzqh">Följ min blogg m>ed Bloglovin</a
//Stina!