Tips!

2012-08-27 | 19:45:19 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Nu när skolan har börjat om kanske det inte blir lika mycket här på bloggen! Men jag ska natuligtvis försöka att i alla fall lägga upp något nödvändigt varje vecka, så denna vecka blir det lite tips som är bra att veta för din matlagning! :)
 
Tips 1: När du lagar mat med tomater i, så tillsätt alltid en nypa socker eller två. Det förhöjer smaken och ger den inte en så syrlig smak som den annars får!
 
 
Tips 2: När man bakar kladdkaka, chokladpudding eller vad som helst som innehåller choklad så ska man alltid tillsätta en nypa salt eftersom även det förhöjer den goda chokladsmaken!
 
 
Hoppas detta var intressant och till hjälp!
//Stina!

Viktigt meddelande gällande Citrongrottor!

2012-08-25 | 10:22:13 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Ni som har provat att göra citrongrottorna har inte misslyckats! En uppmärksam läsare märkte att jag glömt skriva smör till degen! Så prova att göra dem igen men tillsätt denna gång 100g rumsvarmt smör så ska ni nog se att de blir bättre än första gången! :)
 
 
//Stina!

Rocky Road Brownies!

2012-08-19 | 12:54:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Det här är då verkligen något för chokladälskaren! Det är en saftig chokladbotten med en fyllig chokladglasyr på samt marshmallows, dumle och nötter! Hur gott låter inte det?! ;) Detta är garanterat ett recept du måste pröva på om du gillar choklad! Det som är bra är att denna kaka görs i långpanna och går lätt att frysa ned och ta fram när man vill! :)
 
Rocky Road Brownies:
 
350g mjukt smör
6dl strösocker
3dl kakao
1dl ljus sirap
½tsk salt
6st ägg
3dl mjöl
 
Glasyr:
 
3dl vispgrädde
1dl mjölk
1dl ljus sirap
400 g mörk kvalitetschoklad 70%
 
Topping:
 
½ påse dumlekola eller bara köpa några i lösvikt
3dl pistagenötter, jordnötter och cashewnötter
2nävar mini-marshmallows eller stora som man klipper till mindre bitar
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.
  3. Rör ner kakao, sirap och salt.
  4. Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.
  5. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.
  6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30–35 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.
  7. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap. Ta av kastrullen från värmen och låt vätskan svalna några grader.
  8. Finhacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter.
  9. Bred glasyren över kakan och strö över salta jordnötter, Dumlehalvor, pistagenötter och mini-marshmallows.
  10. Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär den sedan i rutor.
  11. Ät och njut! Du kommer garanterat gilla den! ;)
 
 
//Stina!
 

Viltskav/ Renskav!

2012-08-19 | 12:49:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Detta ät ju något som är enkelt att göra, tar inte så lång tid samt att det är gott! I det här receptet får man välja om man vill ha viltskav eller renskav för båda passar utmärkt! :)
 
Viltskav/ Renskav:
 
2 paket viltskav eller renskav
½-1 hackad purjolök
½-1 burk syltlök
200g svamp (kantareller eller champinjon)
5dl vispgrädde
2dl creme fraiche
Några droppar soya
Salt, peppar och timjan
 
Gör så här:
1. Ta ut skaven ur frysen precis innan tillagning. Stek den otinade skaven på medelhög värme i smör tills alla bitar tinat och fått fin färg.
2. Skala, skölj och hacka purjolöken. Antingen väljer man att hacka syltlöken eller så har man dem hela, men då behöver man nog inte hela burken utan kanske bara halva. Skär svampen i mindre bitar.
3. Tillsätt purjolöken, syltlöken och svampen i skaven och stek ytterligare 3min eller tills tänkbart vatten ångat bort. Sedan tillsätte du vispgrädde, creme fraiche, några droppar soya, timjan, salt och peppar. Låt små koka i ytterligare 10min.
4. Servera med pressad potatis eller potatismos samt lingonsylt! :)
 
 
//Stina!
 

Kall Skaldjurspaj!

2012-08-19 | 12:35:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Detta recept kan man egentligen göra när man vill för ingredienserna är ofta billiga, enkla att hantera och pajen blir supergod! Man kan ha den är pajen till förrätt, huvudrätt, frukost, lunch middag eller kanske till mellanmål? ;)
 
Kall Skaldjurspaj:
 
Pajdeg:
150g smör eller margarin
1,5dl valfri riven ost
3msk vatten
3,75dl mjöl
 
Fyllning:
1 burk räkor (ca. 140g)
1 burk kräftstjärtar (ca. 140g)
1-2 förpackningar crabfish (detta behöver man inte ha om man inte vill)
4st hårdkokta ägg
½-1 hackad rödlök
4dl creme fraiche
1dl klippt eller finhackad dill
Salt, peppar och citronsaft
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser förutom mjölet till pajdegen. Mjölet häller man i lite åt gången för att helt plötsligt blir det för mycket. När pajdegen är klar trycker du ut den i valfri ungsfastform. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca. 10-15min eller tills pajen blivit gyllenbrun. Ta ut och låt svalna.
2. Häll bort vattnet från räkorna och kräftstjärtarna, skär äggen i bitar eller använd en äggskärare till hjälp för att få små bitar samt skär crabsticks i bitar om du valt att ta med det. Blanda alla ingredienser till fyllningen och häll i det kalla pajskalet.
3. Klar att servera kanske med en enkel sallad eller bara som den är! :)
 
 
//Stina!
 
 
 

Citrongrottor!

2012-08-07 | 16:18:00 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
I veckan bjuder jag även på ett recept med goda och fräsha sommarkakor. Dessa är enkla att göra och går rätt snabbt också! Helst ska man använda lemoncurd till dessa kakor och tycker ni att det är en stor burk till sådana kakor så kan man alltid göra flera satser, använda som marmelad på ostmackor eller spara tills mitt recept på citronglass kommer ut på bloggen! :)
 
Citrongrottor:
 
3dl mjöl
100g rumsvarmt smör
3msk socker
1tsk vaniljsocker
3tsk vatten
1 ägggula
Lemoncurd
 
Gör så här:
1. Blanda samman mjöl, socker och vaniljsocker. Tillsätt äggulan samt vattnet fast tillsätt det eftersom. Knåda tills det är en deg och den släppt bunken. Ställ in i kylen i ca. 30min.
2. Rulla degen till små bollar (välj egen storlek). Sätt bollarna med ca. 3cm mellanrum och tryck ett finger i varje boll så att du får ett hål.
3. Sätt en klick lemoncurd i varje hål och grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca. 10-15min eller tills kakorna blivit gyllenbruna.
4. Låt svalna och servera med ett glas kall mjölk till! :)
 
 
Dessa är supergoda som dom är men pudra gärna lite florsocker på om du vill få dem att se lite extra goda ut! ;)
 
 
//Stina!

Italiensk focaccia!

2012-08-07 | 16:04:20 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Detta långpanne-bröd är jättegott, det har rätt billiga och enkla ingredienser och man behöver inte ens smör när man äter det och osten är ju redan på! ;)
 
Italiensk focaccia:
 
25g jäst
5dl vatten, 37°C
1tsk salt
2tsk strösocker
½dl olivolja samt 2-3msk till långpannan och pensling.
Ca. 8dl vetemjöl
 
Fyllning:
200g smakrik ost (västerbottensost eller norrglimt, men smakar nog lika bra med vilken ost som helst)
2msk olivolja
2tsk dijonsenap
 
Garnering:
Flingsalt
 
Gör så här:
1. Lös jästen i vattnet. Blanda i salt, socker, ½dl olivolja och mjölet tillsätter du lite åt gången. Arbeta till en lös och smidig deg (lite kladdig enligt mig!). Låt jäsa under duk i ca. 45min.
2. Gör fyllningen. Riv osten och tillsätt olivolja samt dijonsenap.
3. Smörj en långpanna (ca. 25x35cm) rikligt med olivolja. Häll upp degen och kleta ut i långpannan. Låt jäsa under duk i ytterligare 15-20min.
4. Pensla degen generöst med olivolja. Tryck små hål i degen och lägg i en klick ostfyllning i varje hål. Strö över flingsalt eller vanligt salt går lika bra. Grädda i 200°C, nedre delen av ugnen i ca. 30-40min.
5. Servera ett glas med kall mjölk till och njut! :)
 
 
//Stina!

Pasta à la Stina!

2012-08-07 | 15:46:40 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Detta recept kom jag på idag och det blev superbra! Rätt billiga ingredienser som alltid finns tillgängliga! Så prova, ät och njut! :)
 
Pasta à la Stina:
 
Pasta Penne
Ca. 150-200g riven ost
2dl creme fraiche
3tsk dijonsenap
Ca. 3dl färsk basilika
200g strimlad skinka
En liten låda med små/körsbärs tomater
15cm purjolök
Salt och peppar
 
Gör så här:
1. Koka pastan enligt förpackning. Jag gjorde för 4-5 portioner. Slå bort vattnet med hjälp av ett durkslag och ställ åt sidan.
2. Skölj och skär purjolöken i strimlor samt små tomaterna i klyftor. Plocka blad från en basilika planta så att du får ca. 3dl. Blanda samman creme fraiche med dijonsenap.
3. Stek skinkan, tomaterna och purjolöken samt salta och peppra. När tomaterna blivit mjuka tillsätter du pastan och rör om. Nu tillsätter du blandningen med creme fraiche och dijonsenap samt osten. Rör om tills osten smält och det har blivit som en ostsås. Till sist tillsätter du basilikabladen och rör om.
4. Servera och njut! :)
 
 
//Stina!

Västerbottensostpaj!

2012-08-07 | 15:24:07 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Något som är suupergott, enkelt att göra och som har ingredienser med ungefär samma priser hela tiden är Västerbottensostpaj! Denna kan man göra när som helst samt att den går utmärkt att äta både varm och kall! Passar både som varmrätt och förrätt:)
 
Västerbottensostpaj:
 
125g smör
3dl vetemjöl 
1msk vatten
 
Fyllning:
 
3st ägg
2dl vispgrädde
150g riven Västerbottensost
2krm salt
1krm svartpeppar
 
Sås:
 
1dl creme fraiche
50g löjrom
2msk finskuren dill
2msk finskuren gräslök
Salt och peppar
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Smula samman smör och mjöl. Tillsätt vattnet och knåda samman till en deg.
2. Tryck ut degen i en ungsfastform (24cm i diameter). Nagga och ställ in i ugnen på nedre falsen i ca. 10min, ta ut och låt svalna.
3. Vispa lätt samman ägg och grädde. Vänd ner osten och smaka av med salt och peppar. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och ställ in i ugnen. Grädda i ca. 20min eller tills pajen stelnat, på nedersta falsen. Ta ut och låt svalna lite beroende på hur du vill äta den.
4. Blanda samman alla ingredienser till såsen. Antingen kan man sätta såsen på hela pajen eller så kan man servera den i en skål bredvid, beror ju på hur man själv vill servera! :)
 
 
Ät och njut! :)
//Stina!

Pannkaka!

2012-08-01 | 16:35:00 | Kategori: Allmänt | 1 kommentarer
Pannkaka är ju något som är grymt lätt att göra, gott och går att frysan in till senare. Så nu får ni receptet på min pannkaka! Detta är ju också något som alltid går att göra för ingredienserna är billiga eller så har man dem oftast redan hemma! :)
 
Pannkaka:
 
1liter mjölk
6dl mjöl
3st ägg
1tsk salt
2-3hg fläsk eller stekt bacon
 
Gör så här:
1. Om du ska ha bacon i så kan du skära det och försteka det och om du ska ha fläsk behöver du bara skära det i tärningar.
2. Blanda resten av ingredienserna till en pannkakssmet. Smörj en långpanna och häll i smeten. Strö fläsket eller baconet lite här och var.
3. Sätt långpannan i mitten av ugnen i 200°C och grädda i ca. 20min tills den fått en fin färg.
4. Servera med sylt, smör och rivna morötter! :)
 
 
//Stina!
 

Smörgåstårta!

2012-08-01 | 12:27:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Smörgåstårtan jag kommer bjuda på nu passar både till frukost, lunch, middag och kvällsmat. Den är superenkel att göra och ingredienserna till denna finns alltid i rimliga priser! :)
 
Smörgåstårta:
 
1 förpackning polarkaka (6st halvor)
2dl creme fraiche
1 hackad rödlök
350g skagenröra eller smögenröra
Smör
 
Förslag till dekorering:
Sallad, ägg, gurka, tomat, paprika, räkor, citron eller något annat, använd din fantasi och smak! :)
 
Gör så här:
1. Lägg ihop två halvor av brödet så att du får en cirkel. Smeta ut creme fraichen, hacka löken och strö på.
2. Lägg på två nya halvor och bre skagenröran eller smögenröran på.
3. Smöra dem sista halvorna och lägg på smörgåstårtan med smörsidan uppåt. Smöret är till för att fästa dekoreringen lite!
4. Dekorera med det du tycker är gott och som passar med smakerna! 
5. Ät och njut! :)
 
 
 
//Stina!
 
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus